De Oudste Tuin Arrangement - Kasteel Huis Bergh
19530
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-19530,page-child,parent-pageid-15664,,vss_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

HOME > ARRANGEMENT >DE OUDSTE TUIN ARRANGEMENT

Putto Lente

De Oudste Tuin van Nederland Arrangement

Op 22 april opende de herstelde kasteeltuin van Huis Bergh. De bijzondere band tussen het kasteel en de tuin, die sinds 1461 een belangrijke plaats had in het dagelijks leven van de kasteelbewoners, is hiermee weer hersteld. Deze feestelijke gebeurtenis viert Huis Bergh met speciale aandacht voor de geschiedenis van de kasteeltuin, in de vorm van een tentoonstelling

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Tentoonstelling 2016

In de aanloop naar de tentoonstelling is voor het eerst omvangrijk archiefonderzoek naar de tuin gedaan in het Huisarchief van het kasteel. Dit leverde vanaf 1461 een grote hoeveelheid aan vondsten op: rekeningen voor bijvoorbeeld plantmateriaal en tuingereedschap, betalingen aan arbeiders, contracten met tuinmannen, correspondentie met makers van tuinbeelden, en vele andere documenten.

De nieuwe vondsten waren een belangrijk uitgangspunt voor de tentoonstelling. De tentoonstelling geeft voor het eerst een compleet overzicht van de ontwikkeling en inrichting van de kasteeltuin en het bijbehorende Plantagebos door de eeuwen heen. Uiteraard wordt ook verantwoord waarom de tuin van Huis Bergh de titel ‘oudste tuin van Nederland’ verdient.

Audiotour, publicatie en speurtocht voor kinderen

De tentoonstelling is ook leuk voor kinderen met een speciale speurquiz voor twee teams. U kunt zich daarnaast door de tuin laten rondleiden met de audiotour die te downloaden is in een app.
En wilt u daarna nog verder de diepte in dan is er ook nog de publicatie met daarin aandacht voor de opmerkelijke details die soms uit de archiefstukken naar voren komen, zoals de aandoenlijke melding dat een tuinman een bank nodig had om hoge heggen te kunnen snoeien.

Bijzonderheden

Het arrangement omvat:

  • entree kasteel en tuinen (inclusief audiotour)
  • een kop koffie/thee en een stuk biologische appeltaart bij Kasteel Café Heeren Dubbel
  • een wandelkaart van 2 km door de plantage en de tuinen

Dit arrangement is geldig van 23 april tot 1 maart 2017 tijdens openingstijden van het kasteel.

Prijs: € 17,50 p.p.

Welvaart aan verhalen en geschiedenis

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours. Verkrijgbaar in het kasteel of te downloaden in de app.

Verkrijgbaar in de App Store
Beschikbaar in de Google Play Store

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Praktische informatie

Ook voor minder validen is Kasteel Huis Bergh toegankelijk. Er bevinden zich twee gehandicaptenparkeerplaatsen aan het begin van de oprit naar het kasteel. Let wel: de eerste verdieping en de toren zijn alleen toegankelijk per trap.

Over Kasteel Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg, beleeft een overweldigende ervaring. Het kasteel was ooit het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh en is tegenwoordig ingericht met een imposante kunstverzameling.

OUDERWETSE GASTVRIJHEID

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.