Erbarme Dich - Kasteel Huis Bergh
20123
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-20123,page-child,parent-pageid-17069,,vss_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

HOMECONCERTEN EN EVEMENTEN > PROGRAMMA > REINOUD VAN MECHELEN C.S.

Reinoud Van Mechelen c.s.

Reinoud van Mechelen

Erbarme Dich

vrijdag 24 maart – 20.00 uur

Bachs mooiste aria’s voor tenor en traverso

‘Kleine parels’, zo noemt tenor Reinoud van Mechelen deze aria’s uit Bachs cantates voor tenor, traverso en basso continuo. Van Mechelen, lievelingssolist van Christie, Rousset en anderen, stelde het programma samen als een prelude op de passietijd, met onder andere de aria Erbarme dich uit BWV 55, Ach ziehe die Seele uit BWV 96 en enkele instrumentale werken zoals de Partita voor traverso.

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Achtergrond

Reinoud Van Mechelen:

‘Mijn uitgangspunt bij het samenstellen van dit kamermuziekprogramma was de dialoog tussen tenor en traverso. In mijn zoektocht door de cantates van Johann Sebastian Bach stuitte ik al snel op enkele pareltjes voor deze bezetting. Eén daarvan is Wo wird in diesem Jammertale, een lange da capo-aria die uitblinkt door zijn expressiviteit. Dit stuk is het sleutelwerk van dit programma.

De titel ’Erbarme dich’ verwijst niet naar de overbekende alt-aria uit de Matthäus-Passion maar naar een aria uit Bachs enige solocantate voor tenor. De vraag om barmhartigheid is daarin voor zowel de traverso als de tenor meesterlijk getoonzet.

De bezetting met tenor, traverso, klavecimbel en cello leent zich uitstekend voor een kleurrijke uitvoering van de Bachcantates die op het programma staan. In de vocale stukken, die allemaal geestelijk van aard zijn, komen erg uiteenlopende emoties aan bod. Daarin staat niet per se de religie centraal, maar juist de mens met al zijn menselijke sterktes en zwaktes. Bach weet die soms moeizame zoektocht naar onszelf subliem in muziek uit te drukken.’

Tenor Reinoud Van Mechelen zong als kind in het kinderkoor Clari Cantuli. Vanaf zijn achttiende volgde hij zanglessen van Anne Mertens en Nicolas Achten aan het stedelijk conservatorium van Leuven. Als solist werkt Van Mechelen regelmatig met ensembles als L’Arpeggiata, Scherzi Musicali, Ricercar Consort, EUBO en Collegium Vocale Gent. In 2011 maakte hij deel uit van de vijfde editie van ‘Le Jardin des Voix’, de barokacademie van Les Arts Florissants.

Uitvoerders

Reinoud Van Mechelen c.s.

 

Reinoud Van Mechelen – tenor
Anna Besson – traverso
Benjamin Alard – orgel en klavecimbel
Ronan Kernoa – cello

Organisatie

Kaarten bestellen

Entree: € 23,-

Vrienden (of Oude Muziek): € 19,-

Student/CJP: € 10,-

Vriend van Kasteel Huis Bergh

Vrienden betalen jaarlijks een contributie waarbij het voorbestaan van Kasteel Huis Bergh ondersteund wordt. Dit geld wordt besteed aan culturele activiteiten en kunstaankopen. Profiteer nu van vrije toegang in het kasteel tijdens openingsuren, kortingen op concerten, de zaalhuur en door Huis Bergh uitgebrachte publicaties.

Kosten: €30,- p.p. (€45,- per paar)

Hal Huis Bergh

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

OUDERWETSE GASTVRIJHEID

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.