Groep 1 / 2 / 3 / 4 - Feest! - Sinterklaas - Kasteel Huis Bergh
20644
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-20644,page-child,parent-pageid-16325,,vss_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

HOME > KINDERENSCHOOLPROGRAMMA > GROEP 1 / 2 / 3 / 4 – FEEST! – SINTERKLAAS

Groep 1 / 2 / 3 / 4 – Feest! – Sinterklaas

Sinterklaas Huis Bergh

Geschikt voor: groep 1 / 2 / 3 / 4

Sinterklaas logeert dit jaar weer in het kasteel in ’s-Heerenberg.
Waar de Sint in het weekend kinderen én hun ouders, opa’s en oma’s ontvangt, zijn doordeweeks leerlingen én de juffen en meesters van harte uitgenodigd om op bezoek te komen.

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje organiseren?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

Kasteel Huis Bergh

Al eeuwenlang brengt Sinterklaas een bezoek aan de stad ’s-Heerenberg. Vol verwachting verwelkomen duizenden jonge kinderen de goedheiligman en zijn Pieten.
Maar…waar logeert Sinterklaas eigenlijk na aankomst in onze stad? In Kasteel Huis Bergh natuurlijk!

Sint-Nicolaas

Huis Bergh Zwarte Pieten

Dit jaar is er voor het eerst een educatief programma rondom Sinterklaas gemaakt.

Al in de Middeleeuwen is Sint-Nicolaas een belangrijke heilige en ongekend populair: hij is beschermheilige van meer dan 50 beroepen, van ongehuwde meisjes en kinderen, maar ook van schippers, vissers en schipbreukelingen.

Storm op zee

Een legende over Sint-Nicolaas is leidraad voor de activiteiten voor de kinderen in Huis Bergh. Aan de figuur van Sint-Nicolaas zijn veel wonderverhalen verbonden. Elementen uit deze verhalen zijn terug te vinden in de tradities van onze sinterklaasviering. Het verhaal ‘Storm op zee’ staat bij Huis Bergh centraal. Volgens middeleeuwse legenden voorkomt Sint-Nicolaas tot twee keer toe een schipbreuk. Ook redt hij een overboord gevallen matroos.

De leerlingen maken het avontuur ‘Storm op zee’ van Sint-Nicolaas mee. Ze gaan verder op ontdekkingsreis door het kasteel en komen in de vertrekken van Sinterklaas. Als de opdrachten gedaan zijn kunnen de leerlingen de Sint in levende lijve ontmoeten.

Feest! weet wat je viert

Dit lesprogramma valt onder het lesprogramma Feest! Weet wat je viert. een initiatief van Museum Catharijneconvent in samenwerking met onder andere kasteel Huis Bergh.

Feest in het KasteelMet het educatieproject Feest! Weet wat je viert wil Museum Catharijneconvent samen met museumpartners door het hele land verspreid, álle basisschoolkinderen van Nederland leren over de betekenis van feestdagen aan de hand van topstukken uit onze nationale museumcollecties. Waarom vieren we Pinksteren en Kerstmis? Wat zijn de overeenkomsten tussen Pesach en Pasen, en wat hebben Abraham en Isaac met het offerfeest te maken?

Feest! Weet wat je viert gaat over alle religieuze feestdagen en de vele overeenkomsten. Iedere religie heeft een vastentijd en een lichtfeest. Het is belangrijk dat kinderen met verschillende culturele achtergronden elkaar begrijpen en een verbinding voelen. Leren over de achtergrond van de feestdagen is belangrijk voor het historisch besef en voor kunstzinnige oriëntatie.

Kijk voor meer informatie op de website

feestweetwatjeviert.nl.

Leerdoelen

  • Leerlingen doen ervaring op met museumbezoek;
  • Leerlingen leren over geschiedenis van Sint-Nicolaas.

Dit programma duurt ongeveer een uur.

Sluit aan op de kerndoelen: 38, 51, 53, 54 en 56.

Te boeken in overleg

Kosten

Reguliere kosten: € 5,- euro p.p.*

*inclusief busvervoer indien de school binnen een straal van 35 kilometer van ’s-Heerenberg is.

Parkeren direct bij kasteel: €2,50 per auto

Parkeren in de omgeving: houdt u rekening met de blauwe zone én de loopafstand naar het kasteel.

Feest! in het kasteel programma

In samenwerking met het Catharijneconvent in Utrecht organiseert Kasteel Huis Bergh het programma Feest! in het kasteel. In dit programma wordt aandacht besteed aan het culturele erfgoed van de nationale feestdagen. Wat vieren we als we Pasen, Kerstmis of Allerheiligen vieren?

Geschikt voor groep 1 t/m 8. Dit programma is te boeken in overleg van maandag tot en met vrijdag. Dit programma duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur.

Sluit aan op de Kerndoelen: 1, 2, 12, 37, 38, 49, 51, 55, 56

Feest in het kasteel scholen

Educatief schoolprogramma

Voor scholen is er een uitgebreid aanbod educatieve progamma’s. In al onze programma’s staan niet alleen geschiedenis, kunst en cultuur centraal, maar spelen taalverrijking en communicatie ook een grote rol.

Overige activiteiten

Naast de reguliere kinderfeestjes en het educatieve schoolprogramma zijn er ook overige activiteiten en spelletjes beschikbaar op Kasteel Huis Bergh. Neem een kijkje in de wondere wereld van Kasteel Huis Bergh, haar schatten en levendige historie.

Wilt u ook een bijzonder schoolreisje regelen?

Neem nu contact met ons op voor een boeking.

OUDERWETSE GASTVRIJHEID

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.