2014 - Man zoekt vrouw - Kasteel Huis Bergh
16463
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16463,page-child,parent-pageid-15620,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Man zoekt vrouw!

Dubbelportretten in Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh

23 april 2014 – 15 maart 2015

Zowel volwassenen als kinderen gaan, op hun eigen manier, in de collectie van Huis Bergh zoeken naar de vrouw die bij de man hoort. Tijdens de zoektocht ontmoeten ze op diverse plaatsen portretten van één persoon of een dubbelportret. Hierbij krijgt de bezoeker uitleg over de geportretteerde, de maker en bij welke gelegenheid het portret is gemaakt.

Ook heel leuk voor kinderen!

Voor kinderen zijn er verschillende manieren om de spannende wereld van de portretkunst te ontdekken.

 

Zo is er voor oudere kinderen een zoekboekje, een elektrospel daagt jongere kinderen uit, en er wordt een kunstzinnig beroep gedaan op de creativiteit van alle kinderen: zij kunnen meedoen aan de wedstrijd Het Mooiste Portret!

Dubbelportretten in Kasteel Huis Bergh

In de portrettengalerij van Huis Bergh hangt een indrukwekkend portret van een patriciër uit Beieren. Het is geschilderd in het midden van de 16de eeuw door de belangrijkste portretschilder uit de Beierse regio, Hans Mielich. De geportretteerde kijkt vastberaden opzij. Met zijn indringende blik zoekt hij zijn echtgenote. Ooit was er aan zijn zijde ook een portret van haar, een pendant. Maar zij is er niet meer. Hij hangt nu zonder haar in Huis Bergh. Waar is zijn vrouw gebleven?

Een aantekening uit 1937 van kasteelheer Jan Herman van Heek wees de weg naar haar: de collectie Thyssen-Bornemisza in Madrid. In Madrid was de bereidheid groot om onze man voor zes maanden met zijn vrouw te herenigen. Het samenbrengen van de twee portretten is aanleiding om het jaarlijkse thema te wijden aan pendanten en dubbelportretten, twee bij elkaar horende werken die gemaakt zijn om samen te worden getoond.

In de collectie van Huis Bergh bevinden zich meer alleenstaande mannen en vrouwen, maar ook echtparen die nog wel samenzijn. Zij komen allemaal aan bod in deze tentoonstelling die wordt ingeleid met een film over de restauratie van het portret van de patriciër. Tegelijkertijd gaat de film in op het fenomeen pendanten en dubbelportretten. Hoe kun je zien dat er bij dit portret nog een portret hoort? Waar moet je als kijker op letten? Aan het einde van de film wordt u met de woorden van Prof. Henk van Os: “Wij hebben haar gevonden en nu u!” aangespoord om zelf op pad te gaan en de vrouw te vinden.

Maak tijdens de tentoonstelling een ‘selfie’ met de hashtag #mzvhuisbergh en kom op de ere-portrettengalerij op deze website!

Bruiklenen

Het vrouwelijk portret gaat wegens het einde van de bruikleenperiode 15 oktober weer terug naar het Thyssen-Bornemisza in Madrid. Zij wordt vervangen door een reproductie.

Archief Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.