Graaf Oswald III van den Bergh - Kasteel Huis Bergh
16689
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16689,page-child,parent-pageid-15690,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > GESCHIEDENIS > BEWONERS > OSWALD III

Graaf Oswald III van den Bergh

Oswald III van den Bergh

Graaf Oswald III van den Bergh

(1646-1712)

Oswald was de jongere broer van Frederik Frans en trad na de vroege dood van zijn broer in diens rechten. In 1674 – hij was toen 28 jaar oud – nam hij formeel bezit van het graafschap Bergh. De financiële positie van de familie was door de vele processen van de ouders niet benijdenswaard.

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Oswald was de jongere broer van Frederik Frans en trad na de vroege dood van zijn broer in diens rechten. In 1674 – hij was toen 28 jaar oud – nam hij formeel bezit van het graafschap Bergh. De financiële positie van de familie was door de vele processen van de ouders niet benijdenswaard. Er was een grote schuldenlast ontstaan.

Oswald III was op 40-jarige leeftijd – in 1686 – in het huwelijk getreden met Maria Leopoldina van Oost-Friesland-Rietberg. Hun huwelijk bleef kinderloos. In 1689, na het overlijden van zijn moeder, kwam hij in het ongestoorde bezit van het graafschap.

Oswald was een man, die veel geld uitgaf. Toen hij stierf, waren de schulden van het grafelijk huis ruim verzevenvoudigd ten opzichte van de situatie in 1684. Hij voerde veel verbouwingen uit aan zijn kastelen, waaraan nog enkele stenen met inscripties op Huis Bergh herinneren. Het tijdvers boven de poort van de hoofdburcht CoMes OsVVaLDVs sIbI et posterIs ereXIt” (1679) ( Graaf Oswald heeft deze poort voor zichzelf en zijn nakomelingen gebouwd) is van hem afkomstig evenals het bordes en de fraaie barokke deuromlijsting van het hoofdgebouw met het opschrift Deo faVente OsVVaLDVs et LeopolDIna eXstrVXerVnt” (1701) (Met Gods gunst hebben Oswald en Leopoldina dit gebouwd).

Daarnaast lieten Oswald en Leopoldina zich vereeuwigen in twee medaillons aan weerszijden van de poort naar de hoofdburcht van Huis Bergh.

Toen Oswald de zekerheid had dat zijn geslacht met hem zou uitsterven, nam hij maatregelen om een zelfstandig voortbestaan van het graafschap te waarborgen en ervoor te zorgen dat titel en wapen van zijn geslacht zouden blijven bestaan. In zijn laatste testament – gedateerd 19 juni 1712 – wees hij zijn zuster Maria Clara, die gehuwd was met Maximiliaan Von Hohenzollern-Sigmaringen, aan tot zijn universele erfgename. Zij moest echter haar rechten afstaan aan haar tweede kleinzoon, Franz Wilhelm, die naam en wapen van het grafelijk Huis Bergh zou moeten aannemen en ook in Nederland zou moeten gaan wonen. Aldus is geschied.

Korte tijd na het opstellen van dit testament overleed Oswald III; hij werd begraven te Boxmeer.

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen. Of het nu gaat over de kunst of de historie. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en te vertellen. Verhalen over die rijke historie van Huis Bergh zijn te beluisteren in het kasteel met een audiotour.

Appstore Knop
Googleplay Knop

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.