FUNDERINGSHERSTEL EN ARCHEOLOGISCHE ONDERZOEK
Funderingsherstel en archeologische onderzoek in de kelder.
Sinds een maand zijn de werkzaamheden in de kelder gestart. Deze is inmiddels ca. 50 cm uitgegraven. Puin en zand worden op de hoofdburcht opgeslagen en op maandagen afgevoerd om zo min mogelijk overlast te veroorzaken.
De uitgraving is nodig om de fundering te kunnen herstellen en de bijbehorende archeologische onderzoeken bieden een zeldzame kans om nog onbeantwoorde vragen over Kasteel Huis Bergh te beantwoorden. De gecombineerde inspanningen van bouwkundigen en archeologen leiden niet alleen tot het behoud van het kasteel, maar verrijken ook het begrip van de geschiedenis en constructie van Huis Bergh.
Het proces begon met de zorgvuldige demontage van de bestaande estrikkenvloer. Deze historische vloer, bestaande uit karakteristieke tegels, is met precisie verwijderd en opgeslagen op de hoofdburcht voor toekomstig hergebruik. Nu deze vloer eruit is kan het team het onderliggende fundament onderzoeken, bestuderen en vastleggen.
Delen van de keukenvloer zijn ook verwijderd om de oorzaak van de verzakkingen op deze locatie te onderzoeken. Het blijkt dat de muren dikker zijn dan gedacht. Er is meer onderzoek nodig om een volledig beeld van de situatie te krijgen.
Aanbrengen van de constructieve betonvloer
De kern van het herstelproject bestaat uit het aanbrengen van een constructieve gewapende betonvloer van 30 cm dik. Deze vloer speelt een cruciale rol in het stabiliseren van de kelder en het opvangen van de verzakkende kopgevel. De betonnen vloer is ontworpen om zowel de verticale als horizontale krachten te verdelen, waardoor de structurele integriteit van het kasteel wordt gewaarborgd en verdere verzakking wordt tegengegaan.
Archeologisch begeleide uitgravingen
De uitgravingen worden uitgevoerd onder toezicht van een archeoloog, om ervoor te zorgen dat eventuele historische artefacten of structuren intact blijven. Hoewel de opgravingen tot nu toe weinig vondsten opleveren, verschaffen de blootgelegde grondlagen waardevolle inzichten. We kunnen nu de gelaagde opbouw van de bodem en daarmee de opbouw van de motte zien en bestuderen. De motte is de benaming voor de kunstmatige heuvel waarop het kasteel is gebouwd. De gelaagdheid van de grondlagen wordt gedetailleerd geanalyseerd, wat nieuwe informatie oplevert over de constructie van de motte rond 1250. Tot nu toe was de exacte opbouw van de motte een onderwerp van speculatie. Door de grondlagen en de blootgelegde fundering te onderzoeken, hoopte het team ook de methoden en materialen te identificeren die destijds tijdens de bouw werden gebruikt. Dit onderzoek kan licht werpen op middeleeuwse bouwtechnieken en het landschapsbeheer van die tijd.
Ook de fundering van de oude kopgevel die schuin door de kelder loopt, is in zijn geheel teruggevonden.
Restauratiewerkzaamheden Noordgevel
De restauratie aan de noordgevel nadert zijn einde. In week 29 zullen de steigers worden verwijderd en opnieuw worden opgebouwd voor werkzaamheden op de hoofdburcht. Van week 30 t/m 33 zullen er vanwege de bouwvak geen werkzaamheden plaatsvinden, waardoor er weer in de twee torens kan worden overnacht.
Het voegwerk, natuursteenherstel en het vernieuwen van de dakbedekking van de donjon zijn nog niet afgerond, waardoor de steiger daar voorlopig blijft staan.
CV-installatie
De CV-installatie zal worden afgekoppeld, waarna de leidingen verwijderd kunnen worden. De in-huis collectie wordt gedurende deze periode nauwkeurig gemonitord. Tegelijkertijd wordt het plan voor de nieuwe CV-installatie verder uitgewerkt.
Donjon
Het grint op het dak van de donjon is verwijderd en vervangen door betontegels.
Het hoogte punt op de donjon is bereikt:
Dankzij smid Joost Bosman en de medewerkers van Huis Bergh, die onder leiding van de schilders van Verhoeven een windvaan op de arkeltoren hebben verguld tijdens een workshop.