26 september 2024
In de ban van de middeleeuwen
Bezoekers kunnen nu tijdelijk genieten van 14 uitzonderlijke meesterwerken uit de collectie van Huis Bergh, exclusief te bewonderen in het Museum Catharijneconvent.
Dit najaar kun je je hart ophalen aan middeleeuwse pracht uit kasteel De Haar, Museum Catharijneconvent en Huis Bergh. Hun adembenemende kunstcollecties ontstonden vanaf de negentiende eeuw vanuit een diepgevoeld verlangen naar vervlogen tijden. Wat dreef de mensen die deze eeuwenoude kunst zo driftig verzamelden? En wat zochten zij in de middeleeuwen wat ze in hun eigen tijd niet vonden? De tentoonstelling: In de ban van de middeleeuwen biedt een inkijkje in de levens en verzamelwoede van vier opmerkelijke individuen.
In deze tentoonstelling maak je kennis met Jan Herman van Heek (1873-1957), de Twentse industrieel die kasteel Huis Bergh restaureerde om dit erfgoed te behouden. In 1919 kocht hij de collectie van Friedrich Wilhelm Mengelberg en breidde zijn indrukwekkende verzameling middeleeuwse kunst verder uit dankzij zijn internationale netwerk. Uit de collectie van Huis Bergh zijn twee topstukken te zien: een engel uit de ‘Maestà’ van Duccio di Buoninsegna en het altaarstuk ‘De maagschap van de heilige Anna’ van Hans Döring.
Jan Herman van Heek koesterde een diepe liefde voor de Middeleeuwen. Zoals hij zelf schreef: ‘’De Middeleeuwen, waarin geloof in God en de leer van Christus de bezielende krachten zijn geweest voor het leven en voor alle groote werken die tot stand werden gebracht’.
Je ontmoet ook het flamboyante echtpaar Etienne baron van Zuylen (1860-1934) en Hélène van Zuylen-de Rothschild (1863-1947), die hun fascinatie voor de middeleeuwen combineerden met een moderne, luxueuze levensstijl. Ze herbouwden kasteel De Haar tot een neogotisch paleis. Tenslotte maak je kennis met priester Gerard van Heukelum (1834-1910), een pionier van de neogotiek in Nederland en verzamelaar van middeleeuwse kunst die het ware katholieke geloof moest uitdrukken.