Kracht van Kronieken - Kasteel Huis Bergh
25248
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-25248,page-child,parent-pageid-15620,tribe-no-js,page-template-var-www-vhosts-huisbergh-nl-httpdocs-wp-content-themes-bridge-full_width-php,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

HOME > BEZOEKERSINFORMATIE > COLLECTIE > TENTOONSTELLINGEN > KRACHT VAN KRONIEKEN

Kracht van Kronieken

Het oudste geschiedenisboek van Gelderland komt thuis

voortzetting vanaf 2 maart 2022

In 2017 kocht Kasteel Huis Bergh een uitzonderlijk handschrift met een imposante verzameling geïllustreerde kronieken, of geschiedverhalen. Elke afzonderlijke kroniek is voorzien van een gekleurde tekening. Helemaal voorin het handschrift staat het wapen dat Willem II van den Bergh sinds 1442 voerde. Het lijkt er dus op dat het boek al vroeg na zijn ontstaan, kort vóór 1460, in diens handen was. Misschien was hij zelfs de opdrachtgever.

Het Berghse kroniekenhandschrift is bijzonder vanwege zijn omvang, zijn inhoud en de unieke, ingekleurde, pentekeningen. Dit handschrift staat nu weer centraal in deze voortzetting van de tentoonstelling Kracht van Kronieken.

kroniek wapen

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

De tentoonstelling

Verhalen over macht

 

kroniek pausenIn het boek wordt geschiedenis gebruikt om een verhaal te vertellen over macht. De kronieken legitimeren bestaande machtsverhoudingen en politieke standpunten. Het boek opent met de geschiedenis van diegenen aan wie de meeste invloed werd toegekend: de pausen. Daarna volgen de kronieken van enkele bisdommen, zoals Utrecht. Het Berghse handschrift bevat bovendien verschillende territoriale kronieken, namelijk van Gelre, Holland, Brabant, Mark en Kleef.

kroniek gelre

Het oudste geschiedenisboek van Gelderland

 

De Cronijck van Gelre neemt de meest prominente plaats in. Dit is tevens de oudst bekende kroniek van het hertogdom Gelre, en dus bijzonder. Hier wordt een begin gemaakt met de geschiedschrijving van Gelre, voorloper van de huidige provincie Gelderland.

Wie zet jij op het schavot?

Koetsongeluk

beul koetsongeluk
In de tentoonstelling Kracht van Kronieken maken kinderen kennis met verschillende facetten van middeleeuwse handschriften. Ze ervaren door middel van een interactief filmpje op een reuze touchscreen dat geschiedschrijving subjectief is. Wiens schuld was de botsing tussen de graaf en de boer? En wie belandt er op het schavot?

Maak alle opdrachten en neem je eigen kroniek mee naar huis!

 

kettingbieb

Ook wanen kinderen zich in de middeleeuwen in onze kettingbibliotheek voor kinderen. Zo leren ze dat boeken erg kostbaar waren. Daarnaast denken ze na over hun eigen familieverleden, testen ze hoe goed ze kunnen rijmen, oefenen ze het gotische schrift en ontwikkelen ze een heus familiewapen. Als alle opdrachten gedaan zijn, hebben de kinderen een eigen kroniek gemaakt. Ze hebben hun eigen geschiedenis geschreven…

Publicaties

Er zijn maar liefst twee publicaties over het Berghse kroniekenhandschrift verschenen.

Wetenschappelijke publicatie
Sinds de verwerving van het kroniekenhandschrift heeft een team van specialisten uit binnen- en buitenland zich verdiept in dit laatmiddeleeuwse geschiedenisboek. Dat leidde tot uiteenlopende beschouwingen over ontstaan, inhoud en functioneren van het handschrift. De resultaten van hun samenwerking zijn verzameld in deze bundel.

Publiekspublicatie
‘Het Berghse kroniekenhandschrift. Begin van de Gelderse geschiedschrijving’ gaat over een middeleeuws handschrift en zijn relatie tot de geschiedenis van het hertogdom Gelre rond het midden van de vijftiende eeuw.
De publicatie geeft antwoord op een aantal vragen die het handschrift oproept. In opdracht van wie is het gemaakt? Waarom bevat het juist de geschiedenissen van de regio’s Gelre, Holland, Brabant, Mark en Kleef en van de bisdommen Keulen, Luik, Utrecht en Münster? Hoe moeten we de 28 pentekeningen, die het manuscript sieren, zien in de Nederrijnse beeldtraditie?

kracht van kronieken publicaties

Met dank voor financiele bijdragen van:

Fonds Martens van Sevenhoven, Dr. Hendrik Mullerfonds, Stichting Het Gasthuis, Stichting Berghs Belang

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours voor jong en oud. Verkrijgbaar in het kasteel of bereid uw bezoek vast voor en scan hier de QR-code voor de mobiele website van de tours.

qr code audiotour

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief  Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

EEN MIDDELEEUWSE ERVARING

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.