Studiemiddag Kartografie - Kasteel Huis Bergh
21057
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21057,page-child,parent-pageid-15634,,vss_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

HOME > CONCERTEN EN EVENEMENTEN > STUDIEMIDDAG WERKGROEP VOOR DE GESCHIEDENIS VAN DE KARTOGRAFIE

Studiemiddag van de Werkgroep voor de Geschiedenis van de Kartografie

studiemiddag kartografie

Thema ‘Tuinkaarten’

Op vrijdag 17 maart 2017 houdt de Werkgroep voor de Geschiedenis van de Kartografie een studiemiddag die gewijd is aan ‘Tuinkaarten’. Tegen de achtergrond van de expositie ‘De oudste tuin van Nederland’ in Kasteel Huis Bergh te
‘s-Heerenberg wordt door diverse sprekers op dit thema ingegaan.

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Programma

13.00-13.30 uur
Ontvangst door Diane Visser, Directeur Kasteel Huis Bergh

 

13.30-14.00 uur
Carla Oldenburger, voormalig conservator Bibliotheek Wageningen Universiteit: De geschiedenis van de Nederlandse tuinarchitectuur, aan de hand van kaartmaterialen.
Aan de hand van een reeks voorbeelden wordt de geschiedenis van de tuinarchitectuur in Nederland nader toegelicht.

 

14.00-14.30 uur
Liesbeth Missel, Conservator Speciale collecties, Wageningen University & Research – Library: ‘Tuinkaarten’, typologie, onderzoek & gebruik
Net als bij alle kaarten is het goed om verschillende soorten “tuinkaarten” te onderscheiden aan de hand van het doel waarvoor, en de manier waarop ze vervaardigd zijn.

 

14.30-15.00 uur
Pauze, koffie / thee

15.00-15.30 uur
Lida Ruitinga, conservator kaarten en atlassen Vrije Universiteit Amsterdam: Landgoederen kleurrijk in kaart gebracht De Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit beschikt over ruim 300 topografische kaarten waarop Nederlandse landgoederen met de hand staan ingekleurd. Hoe kwamen deze kaarten in het bezit van de bibliotheek? Wat is er gedaan is om ze toegankelijk te maken voor het publiek?

 

15.30-16.00 uur
Peter Bresser, archivaris Kasteel Huis Bergh: Kaarten in het archief van Huis Bergh. Hoe is het archief tot stand gekomen? Wat laat het zien?

 

v.a. 16.00 uur
Rondleiding door Diane Visser en bezoek aan expositie ‘De Oudste Tuin van Nederland’ en borrel na afloop.

tentoonstelling Huis Bergh 2016

De Oudste Tuin van Nederland

In 2016 opent de herstelde kasteeltuin van Huis Bergh. De bijzondere band tussen het kasteel en de tuin, die sinds 1461 een belangrijke plaats had in het dagelijks leven van de kasteelbewoners, is hiermee weer hersteld. Deze feestelijke gebeurtenis viert Huis Bergh met speciale aandacht voor de geschiedenis van de kasteeltuin, in de vorm van een tentoonstelling en bijbehorende publicatie.

23 april 2016 – 1 maart 2017

Kosten deelname en aanmelden

De kosten voor deze studiemiddag bedragen € 23,– U kunt zich opgeven door dit bedrag vóór 14 maart over te maken op IBAN NL89INGB0004878973 t.n.v. GIN-Historische Kartografie te Zoetermeer.
Buitenlandse deelnemers kunnen (bij voorkeur) betalen per IBAN/BIC, t.w. IBAN: NL89INGB0004878973; BIC: INGBNL2A. Het maximum aantal deelnemers is 80, dus wacht niet te lang met aanmelden indien u van deelname verzekerd wilt zijn.

Contact

Lina van der Wolde: l.vanderwolde@atlasvanstolk.nl
Peter Quirijnen: sppm.quirijnen@pzh.nl

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief Tentoonstellingen

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

OUDERWETSE GASTVRIJHEID

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.