HOME > LANDGOED EN OMGEVING > SLOTGRACHT
Eenden en andere watervogels die neerstrijken bij kasteel Huis Bergh moeten op termijn zelf op zoek naar eten. Dit is noodzakelijk om de waterkwaliteit en biotoop van de gracht te verbeteren.
Huis Bergh is omringd door een slotgracht die reeds jaren kampt met waterkwaliteitsproblemen. Er is sprake van algenbloei en na warme periodes en/of na hevige regenval heeft er afgelopen jaren regelmatig vissterfte plaatsgevonden. De gracht stinkt ook af en toe, wat vermoedelijk veroorzaakt wordt door rottingsprocessen in de waterbodem. Daarnaast heeft het water een slecht doorzicht.
Advies- en ingenieursbureau Tauw heeft in 2017 een quickscan waterkwaliteit uitgevoerd.
Een deel van de aanbevelingen is inmiddels uitgevoerd:
Er is onderzoek gedaan naar de waterbodem. De slotgracht is gebaggerd. Er zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd en moeras- en waterplanten aangeplant. Nu de werkzaamheden in en rondom de gracht klaar zijn, zijn er nog 2 aanbevelingen die uitgevoerd dienen te worden, te weten het visbestand en de voedselvoorziening in en rondom de gracht.
In de slotgracht van Huis Bergh zijn veel (grote) vissen aanwezig. Met name bodemwoelende vissen als bijvoorbeeld brasem en koi karper zorgen blijvend voor troebeling van het water. Een ander probleem in de slotgracht is dat de diversiteit van de vissoorten niet in balans is.
Om een optimale waterkwaliteit en doorzicht te realiseren gaan we een afvissing uitvoeren om met name de koi karpers te vangen en elders uit te zetten We bieden mensen de gelegenheid om onder strikte voorwaarden een koi karper te adopteren. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Huis Bergh.
Andere vissoorten worden daarna geïntroduceerd. Soorten die geschikter zijn voor leven in de slotgracht, zoals ruisvoorn, blankvoorn en enkele zeelten. Later mogelijk ook snoek. Hierdoor zal de groei van waterplanten optimaliseren.
In en rond de gracht zijn vele tientallen eenden en ganzen aanwezig, evenals enkele andere watervogels als meerkoeten en zwanen. Op de taluds van de slotgracht liggen veel uitwerpselen van deze vogels. Bezoekers bij Huis Bergh voeren de watervogels met brood. Vast staat dat brood eten niet gezond is voor de vogels. De watervogels eten niet al het voer op en dat trekt weer andere dieren aan zoals ratten. Brood is te eenzijdig, waardoor vogels voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten ‘s winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden.
Het brood dat blijft liggen vervuild het water en is een voedingsbodem voor algen en ziekteverwekkers. Hierdoor wordt het water direct (door resterend brood) en indirect (via afspoeling van uitwerpselen) verrijkt met voedingsstoffen. Dit brengt een negatief effect op de waterkwaliteit met zich mee.
De omgeving van Huis Bergh is een parel in de stad ’s-Heerenberg en daar hoort een schone en veilige omgeving bij. Er worden op korte termijn borden geplaatst bij de gracht om de bezoekers te informeren. We roepen de bezoekers op om samen met Huis Bergh te zorgen dat de gracht fris en leefbaar blijft. Zo kan de natuur zich herstellen en ontstaat er een nieuw biologisch evenwicht.
Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.
Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.
In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.