HOME > ORANJEROUTE
Treed in de voetsporen van de Oranjes! Volg de Oranjeoute langs steden en door regio’s in Duitsland en Nederland, die een historische band hebben met het Huis van Oranje-Nassau. Dit Huis is een van Europa’s oudste en bekendste vorstenhuizen. Veel plaatsen herinneren aan de politieke, culturele en sociale invloed die de Oranjes door de eeuwen heen hebben gehad. Het is een bekend gegeven dat ons koningshuis zijn wortels in Duitsland heeft. Er wonen daar nog steeds verre familieleden van koningin Beatrix. In de familiegeschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau zijn Duitse en Nederlandse adellijke takken nauw met elkaar verbonden.
In Dillenburg stond de eerste Willem op en dat deed hij beslist niet ‘zwijgend’. Luid en duidelijk gaf hij zijn jawoord aan de gedeputeerden uit de Nederlanden, toen zij hem kwamen vragen om de strijd tegen de Spaanse Habsburgers te leiden. Onder het gebladerte van een linde hielden de heren op 14 april 1568 hun historische bespreking. Deze linde is sindsdien al viermaal door een jongere loot vervangen, maar de stamboom van de dynastie bleef ongebroken, ook al was het af en toe op het nippertje.
Met de dood van de kinderloze koning-stadhouder Willem III stierf in 1702 tevens de mannelijke tak van de Dillenburgers uit. Gelukkig waren er nog de Friezen, waar de vrouwelijke tak wel zonen baarde. En zo kwam met Leeuwarden Johan Willem Friso in het vizier, eigenlijk de Nassaus van Diez. Diez ligt op zijn beurt weer slechts op een steenworp afstand van Dillenburg. Zo is het gebied tussen de Dill en de Lahn de bakermat van onze Oranjes geworden.
Deze tekst is afkomstig van www.germany.travel/oranjeroute.
Kasteel Huis Bergh, gelegen in het stadje ’s-Heerenberg, aan de Duitse grens, is één van de grootste kastelen van Nederland. Hier zetelden vanaf de 13e eeuw de heren en sinds 1486 de graven van den Bergh. Het Huis Bergh is nauw verbonden geweest met het Huis van Oranje. Graaf Willem van den Bergh trouwde in 1556 met Maria van Nassau, zuster van Willem van Oranje. Aanvankelijk steunde hij zijn zwager in de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse overheersing. Later koos hij echter voor Spanje. Zijn zonen bekleedden hoge functies in het Spaanse leger.
De jongste zoon Hendrik van den Bergh, opperbevelhebber van het Spaanse leger, koos uiteindelijk weer voor de zijde van de Oranjes. Bergh bewoog zich dus van Spanje naar Oranje. Onlangs keerde graaf Hendrik van den Bergh in portretvorm terug in zijn stamslot.
Ontdek de wortels van ons koningshuis. Veel plaatsen in Nederland en Duitsland hebben banden met het Huis van Oranje-Nassau. De 2500 kilometer lange Oranjeroute is een aaneenschakeling van historische hoogtepunten!
Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.