De oudste tuin van Nederland - Kasteel Huis Bergh
17315
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17315,page-child,parent-pageid-15658,,vss_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

HOMEPERSBERICHTEN > DE OUDSTE TUIN VAN NEDERLAND

De oudste tuin van Nederland

Persbericht:

De oudste tuin van Nederland

Na een intensief traject van onderzoek en herinrichting opent op 22 april 2016 de nieuwe kasteeltuin van Kasteel Huis Bergh. Het ontwerp van de tuin is geïnspireerd op een kaart uit 1727, toen het complex van Huis Bergh, inclusief tuin, werd vastgelegd door cartograaf Theodor Bucker. Met de nieuwe inrichting brengt  Stichting Huis Bergh de nauwe relatie tussen de tuin en het kasteel weer onder de aandacht. De tuin wordt aan de collectie toegevoegd en daarmee voor de toekomst veilig gesteld. Om deze feestelijke gebeurtenis te vieren, wijdt Kasteel Huis Bergh in 2016 een tentoonstelling aan de rijke geschiedenis van haar kasteeltuin. Hierin is aandacht voor de vroeg achttiende-eeuwse tuin, die inspiratiebron was voor de herinrichting, en voor de keuzes die zijn gemaakt bij het maken van een nieuw ontwerp. Ook wordt de bezoeker terug in de tijd meegenomen langs gebeurtenissen in de tuinen van Huis Bergh.

Al in 1461 wordt melding gemaakt van een tuin bij Huis Bergh. De tuin van het kasteel is hiermee de oudst bekende gedocumenteerde tuin van Nederland, die in contour en opzet nog bewaard is gebleven. Het unieke archief van Huis Bergh biedt een schat aan informatie over de tuinen. De vermeldingen gaan over de tuinmannen en hun gereedschappen, over fonteinen en tuinbeelden, over aankopen van zaden en bloempotten, en over de vele bouw- en onderhoudswerkzaamheden in de tuin. Aan de hand van flarden tekst uit de archiefstukken ontstaat een beeld van een tuin die een belangrijk onderdeel was van het kasteelcomplex. De functies van de tuin blijken door de eeuwen heen nauwelijks veranderd: de tuin moest een fijne plaats zijn om tijd door te brengen, vandaar de fonteinen, tuinbeelden en mooie bloemen. Maar de tuin moest vooral ook nuttig zijn en oogst leveren. In de tuin van de voorname graven Van den Bergh stonden dus niet alleen bijzondere bloemen, maar ook groenten en fruit, bijvoorbeeld: asperges, artisjok, meirapen en radijzen, en meloenen, appels, peren, perziken en abrikozen.

Lange tijd is van al deze geschiedenis niets te zien geweest. In de 20e eeuw waren op het oude terrein van de tuin volkstuintjes ondergebracht, later lag het een tijd braak. In 2007 werden voor het eerst plannen gemaakt om de oude tuinen weer in ere te herstellen. Ontwerpen voor de nieuwe tuin werden gemaakt door de Stichting voor het behoud van Particuliere Historische Buitenplaatsen, later Stichting In Arcadië. Er werd gekozen voor elementen die terugverwijzen naar de tuin uit 1727: oude fruitrassen, een fontein, en speelse bakstenen paadjes. Bijzonder in het ontwerp zijn de twee laat zeventiende-eeuwse zuilen die oorspronkelijk bij de ingangspartij van het kasteel hoorden.

Audiotour en boek

De tentoonstelling en de tuin openen op 22 april 2016. Vanaf dat moment is de tuin tijdens de openingstijden van Huis Bergh te bekijken en via een te downloaden app kan men de tuingeschiedenis beleven. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een publicatie. Het is de eerste publicatie over de tuin van Huis Bergh, waarin allerlei nieuwe vondsten, gedaan tijdens het vooronderzoek voor de tentoonstelling, worden gepubliceerd. Aan het boek werken gerenommeerde kunst-, plant- en landschapshistorici en archiefkenners mee.

Klik op onderstaande afbeeldingen om ze te downloaden.

Luchtfoto Huis Bergh
Atlas van Bucker 1727
Triton Huis Bergh
Putto Lente

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours. Verkrijgbaar in het kasteel of te downloaden in de app.

Appstore Knop
Googleplay Knop

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

OUDERWETSE GASTVRIJHEID

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.