Honderd Heiligen in Huis Bergh - Kasteel Huis Bergh
20579
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-20579,page-child,parent-pageid-15658,,vss_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

HOMEPERSBERICHTEN > HONDERD HEILIGEN IN HUIS BERGH

Honderd Heiligen in Huis Bergh

Persbericht:

Honderd Heiligen in Huis Bergh

Van 21 april tot 1 maart 2018

In de laat middeleeuwse kunstcollectie van Huis Bergh bevinden zich heel veel afbeeldingen van heiligen. Patroonheiligen, naamheiligen en hoofdpersonen in boeiende heiligenverhalen.
Door de eeuwen heen zijn heiligen of wonderen een dankbaar onderwerp van veel schilderijen en handschriften. Heiligen werden aangeroepen als mensen in nood waren of om te bedanken.
Denk aan de heilige Antonius, die wordt aangeroepen als iemand iets kwijt is of de heilige Gertrudis, die werd aangeroepen als er muizen- of rattenplagen waren.

De tentoonstelling in 2017 in Huis Bergh vertelt over de heiligen in de collectie en onderzoekt wat heiligennamen nu nog betekenen. Het levert boeiende verhalen op.

Veel Nederlandse voornamen zijn afgeleid van heiligennamen zonder dat de bezitters van die namen zich daarvan bewust zijn. Interessant en vermakelijk is de film met verhalen van personen waarvan de voornaam is afgeleid van een heilige. Ze vertellen of ze iets herkennen in de eigenschappen van die heilige.

In de Zaal met Honderd Heiligen kan de bezoeker zijn eigen heilige opzoeken en zich daarbij (laten) fotograferen.

Bij de “heiligen-audiotour” komt de nadruk te liggen op het kijken naar het object. Wat of wie zie je? Hoe weet je wie er afgebeeld wordt? Ook komt er ruimte voor verdieping voor de bezoeker die graag wat dieper op het onderwerp ingaat.

Voor kinderen is er een zoektocht in de collectie naar attributen van heiligen en wordt uitgelegd wat de betekenis ervan is.

Klik op onderstaande afbeeldingen om ze te downloaden.

0006 Franciscus
368 - Catharina
55- Gertrudis van Nijvel
0062 Christophorus
285 - Maria Magdalena

Gratis Audiotour App Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours. Verkrijgbaar in het kasteel of te downloaden in de app.

Appstore Knop
Googleplay Knop

Online uw tickets reserveren voor toegang!

Gemakkelijk en snel uw tickets online bestellen.

Archief

Kasteel Huis Bergh is een van Nederlands grootste kastelen. Ontdek de wortels van ons koningshuis en geniet van de uitgebreide kunstcollectie. Klik hier voor het archief van tentoonstellingen.

Over Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

OUDERWETSE GASTVRIJHEID

In kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg kunt u uw gasten vorstelijk ontvangen. Met wapperende vlaggen, een koninklijk onthaal op de ophaalbrug en warm welkom in de imposante ontvangsthal.